W dzisiejszych czasach, kiedy napotykamy na coraz więcej wyzwań zdrowotnych, poszukujemy skutecznych rozwiązań, które pozwolą nam chronić nasze ciała. Ludzie odkrywają ponownie naturalne metody zdrowego stylu życia, odchodząc od chemii, która często okazuje się szkodliwa dla zdrowia. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na samodzielne poszukiwanie naturalnych rozwiązań dla zdrowia. W tym kontekście rośnie znaczenie produktów pochodzenia naturalnego, które stają się coraz popularniejsze również w przemyśle farmaceutycznym. Jednym z najciekawszych naturalnych składników aktywnych jest likopen – związek, który teraz skupi naszą uwagę.
Likopen to karotenoid obecny w dużych ilościach w pomidorach. Co ważne, jest on znacznie bardziej efektywny w naturalnej formie zawartej w pomidorach niż w formie izolowanej jako suplement diety. Można go również znaleźć w innych warzywach i owocach, takich jak dzika róża, dynia, papryka czy morele, jednak zawartość likopenu w tych produktach jest na tyle mała, że nie wpływa znacząco na organizm.
Pomidory są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość likopenu. Co więcej, wbrew powszechnym zaleceniom dotyczącym spożywania surowych warzyw i owoców w celu uzyskania jak najwięcej korzyści zdrowotnych, pomidory stanowią wyjątek od tej reguły.
Mimo że pomidory są bogate w likopen, nie cały likopen jest przyswajalny przez organizm człowieka. Wynika to z faktu, że likopen naturalnie występuje w połączeniach, które utrudniają jego absorpcję. Na szczęście, pewne metody obróbki pomidorów umożliwiają uwolnienie likopenu.
Aby zapewnić organizmowi dostęp do dużej ilości likopenu, warto spożywać sos pomidorowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy czy pulpę pomidorową. Wszystkie te produkty sprawdzą się jako składnik wielu smacznych dań – od tradycyjnej zupy pomidorowej, poprzez sosy do ryżu czy makaronu, aż po dodatek do zapiekanek czy napoje na bazie likopenu. Przetwory z pomidorów mają uniwersalny smak, który docenią zarówno dorośli jak i dzieci. Dzięki temu łatwo można zadbać o odpowiednią podaż likopenu w codziennej diecie.
Warto dodać, że przyswajalność likopenu poprawia obecność tłuszczów. Podobnie jak witamina A, która należy do grupy karotenoidów, tak samo likopen lepiej jest przyswajany w połączeniu z tłuszczem – najlepiej roślinnym.
Likopen to silny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie szkodliwych wolnych rodników. W ten sposób wspomaga ogólną odporność organizmu i może być cennym składnikiem terapii antynowotworowej.